Over ons

Na een jaar samen de wereld over te hebben gereisd beginnen Piet Spaargaren en Siebren van Doorn in 1984 een kwekerij in Sri Lanka. Samen met een lokale partner starten de drie ondernemers de kwekerij Sunflower Lanka Ltd. Er worden voornamelijk Croton- en Cordylineplanten gekweekt. Terug in Nederland wordt het bedrijf Spaargaren van Doorn B.V. opgezet. De eerste planten uit Sri Lanka komen aan in de kleine kwekerij in Rijsenhout. Al snel is deze kas echter te klein en verhuizen de ondernemers naar een grotere kwekerij in de De Kwakel.

De start van Spado international ltd.

In 1992 wordt er een tweede kwekerij opgericht in Sri Lanka. Deze is groter dan Sunflower Lanka en krijgt de naam Spado International Ltd. In 1999 wordt besloten de bedrijven te splitsen. De lokale partner neemt Sunflower Lanka over. Spado International richt zich voortaan op de exportmarkt.

Een breder assortiment

In 1995 wordt er besloten om ook blad toe te voegen aan het assortiment. Er wordt een stuk land gekocht in de bergen van Sri Lanka. Daar heerst een gunstig klimaat om te telen. Er worden koeien gekocht voor mest en melk. Het bedrijf groeit goed en inmiddels staan er 5000 peperplantjes, 3500 eucalyptusbomen en 1,5 miljoen planten voor de bladproductie. Wekelijks wordt per vliegtuig blad aan de Nederlandse en Japanse markt geleverd. Naast het stuk land in de bergen wordt er nog een stuk land gekocht. Daar worden rubberbomen geplant en blad wordt geteelt, met onder andere de soorten Sandriana en Phoenix.

Ontwikkeling van de exclusieve lijnen

Spaargaren en van Doorn zijn altijd op zoek naar nieuwe producten om het assortiment uit te breiden. In de jaren ‘90 besluiten ze een aparte lijn te ontwikkelen. Deze staat onder leiding van Marianne van Doorn. Naast een arrangement met planten worden er aardewerk en natuurlijke materialen toegevoegd aan het assortiment. De exclusieve plantenarrangementen blijken een succes. Door het gebruik van de natuurlijke materialen zoals: theehout, acaciazaad, cocoshaar en de kadulnoot onderscheidt de lijn zich van de bestaande arrangementen.

Export van blad

Met behulp van Nederlandse overheidssubsidie kan in 2008 de ‘The Leaf Company’ worden begonnen. Ook hier worden 80 koeien gehouden voor de mest. Inmiddels staat The Leaf Company volledig op eigen benen en wordt er voornamelijk blad naar Japan en Nederland geëxporteerd. Begin 2012 is handelskwekerijk Spaargaren van Doorn B.V. omgedoopt in Spado Im- en Export B.V.

Het belang van duurzaamheid

Duurzaamheid en originaliteit staan centraal in dit bedrijf. Zo is er de aardewerklijn waarbij de potten met de hand gedraaid worden door lokale pottenbakkers in Sri Lanka. De potten worden op een traditionele manier gebakken in een houtoven. De grond die wordt gebruikt voor de planten wordt bemest met de mest van eigen koeien. De geproduceerde potgrond bestaat uit de mest en cocosdust. Zo wordt in de productie steeds weer geprobeerd om her te gebruiken. Naast de mest leveren de koeien ook melk aan de lokale bevolking. Door de schaduwhallen worden zowel de werknemers als planten beschermd tegen de tropische zon.

Kansen voor het personeel

Spado International Ltd. maakt veelvuldig gebruik van kennis van de lokale bevolking. Zij zorgen voor de aanvoer van natuurlijke decoratiematerialen. Deze worden in Nederland in de bloemisterij verwerkt, of als decoratie gebruikt in plantenarrangementen. Wij bieden onze werknemers in Sri Lanka kansen. Zo kunnen ze in Nederland een periode een betaalde stage lopen. Terug in Sri Lanka worden deze werknemers vaak een leidinggevende, om van daaruit door te kunnen groeien naar het managementteam. Ook biedt het bedrijf werknemers de mogelijkheid om Engelse les te volgen.